e
sv

Meşhed Gezi Rehberi

212 Okunma
Meşhed Gezi Rehberi

Meşhed Gezi Rehberi

Meşhed ile ilgili neredeyse her şey; Şehidin cenazesi anlamına gelen ismi bile, kutsal bir şehir rolü ile ilgilidir. İran’ın Horasan eyaletinin başkenti Meşhed, Şii kültürünün kalbine yapılan yolculuğun en önemli parçasıdır. Meşhed, tarihte Türkmenistan’a giden ticaret karavanları için bir köy çukuru olan Sanabad olma görevini üstlenmiştir. Ancak 9. yüzyılda Hz. Muhammed’in kuzeni ve oğlu olan; İmam Ali’nin en büyük oğlu İmam Ali Bin Moosa El Rıza, dönemin halifesi tarafından zehirlenmiştir. İmam Rıza’nın Meşhed‘e gömülmesinin ardından adına yaptırdığı tapınak ile şehir; Suudi Arabistan’da Kutsal Kabe ve Irak’ta Kerbela’dan sonra, Şii Müslümanların en kutsal bölgelerinden biri haline gelmiştir. Önümüzdeki bin yıl boyunca, tapınak kompleksi bugünün yönetici ordusuna bağlı olarak birkaç kez düzleştirilmiş ve yeniden inşa edilmiştir. Bugün ise bu kutsal bina sadece şehrin değil; aynı zamanda tüm İran’ın en önemli yeridir.

İran’ın herhangi bir şehrinde olduğu gibi, kadınlar için kıyafet kuralları çok katıdır. Ancak vücudu tamamen örten çarşaf giyme zorunluluğu yoktur. Kadınlar için trençkot ve pantolon ile sade bir tesettür giymek yeterlidir. Aynı zamanda erkeklerin şort giymesine ve dizlerini göstermesine izin verilmez. Bu kurallar İran’daki tüm şehirler ve köyler için aynıdır ve ulusal kanundur. Ayrıca kutsal binaların içinde fotoğraf çekilmesine izin verilmez. Ancak bazı mekânlarda cep telefonuyla fotoğraf çekilmesine izin verilmektedir. Bölgedeki kutsal mekânlara girerken erkekler ve kadınlar için ayrı giriş kapıları bulunmaktadır.

Meşhed Gezi Rehberi

Meşhed’e Nasıl Gidilir ? Fotoğraf; Wikipedia

Meşhed’e Nasıl Gidilir ?

Meşhed’den Türkiye’ye direkt uçuşlar mevcuttur. Ayrıca Tahran’a 900 kilometre uzaklıkta bulunan Meşhed’e, buradan otobüslerle gitmek bir alternatif ya da Tahran üzerinden aktarmalı seferlerle Meşhed’e ulaşmak da mümkün. Aynı zamanda  Meşhed ile Tahran arasında üç farklı tren hattı hizmet vermektedir. Şehre trenle ulaşım 10 ile 13 saat arasında sürüyor. Ancak şehrin Türkmenistan’ın Aşkabat şehrine 200 kilometre uzaklıkta olduğu düşünüldüğünde şehre Türkmenistan üzerinden ulaşmak da kısa bir yol; hatta bir başka alternatiftir.

Meşhed Ne Zaman Ziyaret Edilmelidir ?

Kuzeydoğu İran’ın geri kalanına benzeyen Meşhed, bir bozkır iklimine sahiptir. Şehrin en soğuk mevsimi kış mevsimi olup, gündüz sıcaklıkları Ocak ayında 1 – 2 dereceye kadar düşmektedir. Ayrıca Meşhed’de şimdiye kadar ölçülen en soğuk hava -28 derecedir. Özellikle hava kararınca gün içindeki yüksek sıcaklıklar aniden negatife düşebiliyor. Bu nedenle şehri ziyaretiniz sırada dikkatli olmanızda fayda var. Öte yandan yaz sezonu oldukça sıcak geçebilir. En yüksek sıcaklıklar temmuz ayında ve ortalama sıcaklık 27 derece civarındadır. Kaydedilen en yüksek sıcaklık ise, sıcaklığın öğleden sonraları en yüksek olduğu yaz aylarında 43 derecedir. Yaz aylarında şehre gelenler, yüksek ve bunaltıcı hava sıcaklıklarına karşı uyarılır. Bu sebeple gün içinde şehirde dolaşırken bol su tüketmenizde fayda var.

Meşhed Gezi Rehberi

Meşhed Gezi Rehberi, İmam Rıza Türbesi.

Meşhed Gezilecek Yerler

İmam Rıza Türbesi: Bu yapı, halk arasında Haram-e Razavi veya Haram olarak bilinen geniş bir alana yayılmıştır. İslam mimarisinin harikalarından biri olan bina; günün farklı saatlerinde, farklı ruh hallerini deneyimlemek için büyülü bir kompleks. Özellikle akşam namazlarında oldukça kalabalık olan yapının gece aydınlatması adeta masalları andırıyor. Ancak hem erkekler, hem de kadınlar için içeri girerken sıkı kıyafet kuralları vardır. Bu sebeple bunlara sadık kalmayanların içeri girmesine izin verilmiyor. Ayrıca kamera ve kayıt cihazı gibi eşyaların girmesi de ne yazık ki yasak.

Kutsal Türbe: Meşhed ziyaretiniz sırasında mutlaka ziyaret etmeniz gereken bu türbe, Haram’ın ikonik altın kubbesinin altında bulunan; aynı zamanda İmam Rıza’nın türbesini örten altın kafesten yapılmış bir mekândır. Genelde gayrimüslimlerin girmesine izin verilmeyen bu iç tapınak; İmam Rıza’nın şehir tarihindeki önemi ve yapının muhteşem mimarisi nedeniyle oldukça değerlidir.

İmam Humeyni Türbesi: Aynalı çinileri ve avlusuna yayılan koni biçimli ağaçlarıyla bu etkileyici kutsal mekân; zemini kaplayan devasa halıların güzelliği ile de ünlüdür. Günümüzde özellikle namaz kılan ve adak verenlerin sıklıkla ziyaret ettiği türbe, şehrin en önemli tarihi ve kutsal merkezlerinden biridir.

Merkez Müze: Bu eklektik müze, kent tarihine ışık tutan pek çok eserin yanı sıra; din adamlarının zaferleri ile kazanılan madalyalara da ev sahipliği yapıyor. Ayrıca müze içinde yer alan Görsel Sanatlar Galeriside burası için doğru adrestir. Sadece şehrin tarihi ve kültürel gelişimine değil; aynı zamanda estetik anlayışına da tanık olmak isteyenler bu galeriyi mutlaka ziyaret etmelidir.

ilgili içerik İran Gezi Rehberi
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Sıradaki içerik:

Meşhed Gezi Rehberi