e
sv

Sinop Gezi Rehberi

201 Okunma
Sinop Gezi Rehberi

Sinop Gezi Rehberi

 

Ne olurdu Sinop’un yarı güzelliği Ankara’da olsaydı. ” Mustafa Kemal Atatürk

Sinop, Türkiye’nin en kuzey noktasında bulunan, Boztepe burnuna kurulmuş bir orta karadeniz ili ve liman şehridir. Nüfusu 2021 verilerine göre yaklaşık 217 bin küsürdür. Merkez ilçe nüfusun en yoğun olduğu, Saraydüzü ilçesi ise en az olduğu bölgedir.

Şehre ilk yerleşim Tunç Çağı’na kadar dayanmaktadır. Dolayısıyla birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve yıllarca liman şehri olmuştur. Hatta bir takım rivayetlere göre Sinop ismi, Amazon kraliçesi Sinova‘dan gelmiştir. Başka bir rivayete göre ise şöyle bir hikaye söz konusudur. Zeus, Irmak Tanrısı Asopos’un su perisi kızı Sinope’ye aşık olur. Ancak aşkına karşılık bulamaz. Bunun için elinden gelen her şeyi yapan Zeus, Sinope’ye her istediğini yapacağına dair söz verir. Buna karşılık Sinope‘de kendisine dokunmamasını söyler ve Zeus’da verdiği sözden ötürü onu en sevdiği Karadeniz’in güzel ve yemyeşil kıyısına bırakır. İşte Zeus’un Sinope’yi bıraktığı o bölge, bugün Sinop olarak adlandırılır.

Böyle eski bir tarihe ve eşsiz güzelliklere sahip olan Sinop Atatürk‘ün de dikkatini çekmiştir. Bu sebeple Samsun’a çıkarken Sinop’a uğrayıp “Ne olurdu Sinop’un yarı güzelliği Ankara’da olsaydı.” sözünü söylemiştir. Dört mevsim ayrı bu doğal güzelliklere ve sakinliğe sahip olan bu liman şehrini siz de ziyaret etmelisiniz. Tertemiz havası, yemyeşil doğası, şelaleleri ve gölleri; dahası tarihi yapıları ve kültürel değerleri ile beraber Sinop, mutlaka görülmesi gereken yerlerden.

Sinop’a Nasıl ve Ne zaman Gidilir ?

Sinop’a kara, deniz ve hava yolu ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Hem özel aracınızla, hem de Türkiye’nin her yerinden kalkan otobüs seferleri ile Sinop’a kara yolu ulaşımı yapabilirsiniz. Ancak hava yolu ulaşımı için bulunduğunuz şehirden, Sinop Havalimanına ulaşım sağlamanız gerekecektir. Havalimanından da servis ya da taksi aracılığıyla şehir merkezine varabilirsiniz. Aynı şekilde şehiriçi dolaşım için ise yine minibüs ve taksiler mevcut.

Karadeniz kıyısında olduğundan ötürü, Sinop’ta tam bir karadeniz iklimi hakimdir. Yazları serin, kışları ılık geçer. Ancak iç kısımlara doğru karadeniz iklimi etkisini yitirir. Sinop’ta hemen her mevsimde yağışlı hava ile karşılayabilirsiniz. Bu sebeple yaz mevsiminde gelseniz bile, yanınızda mutlaka şemsiye bulundurmanızda fayda var. Sinop’u ziyaret için ise en uygun zamanlar, ilkbahar ve yaz aylarıdır.

Sinop’ta Ne Yenir ? Sinop’un Neyi Meşhur ?

Elbette bu güzel liman şehrine gelip de lezzetlerini tatmadan dönmek olmaz. Sinop mutfağı çorbalardan tutun da, etli yemekleri ve hamur işlerine kadar oldukça zengin. Mısır çorbası Sinop’un sofrada olmazsa olmaz çorbalarından diyebiliriz. Tabii Sinop Mantısını unutmamak gerek. Ayrıca sirkeli pırasa, nokul, içli tava, katlama ve ıslama lezzetlerini de denemelisiniz. Nokul, kahvaltı ya da çay saatlerinde tercih edilen bir çeşit börek. Katlama ise bildiğimiz gözlemenin biraz daha farklı bir şekli. Tatlı olarak ise prenses adı verilen yaş pastayı da mutlaka tatmalısınız. Bunların yanında sıkmık tatlısı, hamursuz tatlısı, mısır pastası, kestaneli iç pilav ve kaşık çıkartması da Sinop’a özgü lezzetlerden.

Sinop Mantısı

Sinop Mantısı

Sinop’ta Gezilecek Yerler

Sinop Tarihi Cezaevi

Önceleri kale olarak kullanılan cezaevinin tarihi, 4 bin yıl öncesine kadar uzanmaktadır. Romalı, Bizanslı, Selçuklu ve Osmanlı zamanlarında bile birçok imparator buraya hükmetmiştir. Etrafı deniz ve surlarla çevrilidir. Aynı zamanda Sinop’un Alkatraz’ı olarak biliniyor. Sabahattin Ali’nin Başın Öne Eğilmesin şiirini ve Kuyucaklı Yusuf romanını yazdığı yer de burasıdır. Bununla beraber birçok sanatçı, yazar ve şair bu cezaevinde yatmıştır. 1999 yılında kapatılan Sinop Cezaevi, 2000 yılında müzeye çevrilmiştir. Eskimiş duvarları ve dramatik havası ile sizi etkileyecek bir yerdir. 15 Mart ve 15 Ekim tarihleri, saat 10:00 ile 18:00 arası; 15 Ekim ve 15 Mart tarihleri, saat 08:00 ile 17:30 saatleri arasında ziyarete açıktır. Konumu için tıklayabilirsiniz.

Sinop Gezi Rehberi

Bir zamanlar Anadolu’nun Alkatraz’ı, Sinop Tarihi Cezaevi.

Sinop Kalesi

Ne zaman yapıldığına dair kesin bir bilgi olmamakla beraber, milattan önce 7. yüzyılda yapıldığı düşünülmektedir. Birkaç kez onarım görmüş, şehri koruma ve hapishane amacıyla kullanılmıştır. Ayrıca UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer almaktadır. Tarihi dokuyu hissedeceğiniz Sinop Kalesi, aynı zamanda güzel bir manzaraya sahip. Kalenin üstünde bu manzara eşliğinde bir şeyler yiyip içmeniz de ayrıca mümkün. Konumu için tıklayabilirsiniz.

Sinop Gezi Rehberi

Sinop Kalesi. Fotoğraf; Sinop İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü.

Boyabat Kalesi

Boyabat ilçesi, Gökırmak vadisi içinde kayalık bir tepe üzerinde yer alır. Aynı zamanda bir yeraltı şehrine sahiptir. Bu sebeple görmeniz gereken önemli tarihi yapılardan biridir. Yerin altına merdivenlerle yeraltı tünellerinden geçiyorsunuz. Karanlık olduğundan ötürü burayı görmeyi düşünürseniz, yanınızda bir el feneri bulundurmanız da fayda var. Her ne kadar fazla bilinmiyor olsa da Boyabat Kalesi, ülkemizin 5. Görkemli Kalesi ünvanını almıştır. Boyabat Kalesi’ni dilediğiniz zaman, ücretsiz ziyaret edebilirsiniz. Konum için tıklayın.

Erfelek Tatlıca Şelaleleri

Sinop Merkez’e uzaklığı 30 kilometredir. Büyük – küçük birçok şelaleden meydana gelen Erfelek Tatlıca Şelaleleri’ni her yıl binlerce turist ziyaret etmektedir. Aynı zamanda doğa yürüyüşleri yapabileceğiniz yürüyüş parkurları da mevcut. Bunun dışında göl etrafında piknik yapabilir, kamp kurabilirsiniz. Fındık, meşe, gürgen gibi yemyeşil ağaçlarıyla el değmemiş eşsiz bir doğa harikasıdır.

Erfelek Tatlıca Şelaleleri

Erfelek Tatlıca Şelaleleri, Sinop’un Erfelek ilçesinde yer alır. Ayrıca tesadüfen keşfedilmiştir.

Hamsilos Koyu

Merkez ilçeye 11 kilometre uzaklıkta olan Hamsilos koyu, özellikle fotoğrafçılar için en uğrak mekan. Ayrıca burası Kuzey Avrupa’da görülen fiyort oluşumunun tek örneğidir. Koy’a yukarıdan baktığınızda ise fil kafasına benzetilir. Fazla bilindik olmadığından ötürü harika manzarasıyla hala doğal güzelliğini korumakta. Siz de bu manzaranın tadını çıkarmak için çadırınız ve fotoğraf makineniz ile burada bir gece geçirebilirsiniz. Konumu ise şöyle; Hamsilos Koyu.

Hamsilos Koyu

Sinop Gezi Rehberi, Hamsilos Koyu.

İnaltı Mağarası

Sinop’ta görülmesi gereken bir diğer güzellik ise İnaltı Mağarası. Burası İnaltı Köyü içinde yer alıyor. Mağarada yer alan damlataşları ise oldukça ilgi çekici. Hoş ve etkileyici bir atmosfere sahip. Buraya yalnızca özel araçla gelebiliyorsunuz. Aynı zamanda mağara içine de araç ile girmek mümkün. Ancak belli bir yerden sonra yürümeniz gerekiyor. İnaltı Mağarası’nın etrafında oturma alanları, çay ocağı ve otopark mevcut. İstediğiniz her gün, saat 09:00 ile 20:00 arası burayı ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.

Sinop Gezi Rehberi

Sinop Gezi Rehberi, İnaltı Mağarası.

Akgöl Tabiat Parkı

Sinop’un nasıl güzel bir doğa harikalarına sahip olduğunu gösterecek yer Akgöl Tabiat Parkı diyebiliriz. Burada ki göl yapaydır ve 1991 yılında bakanlık tarafından turizm alanı olarak ilan edilmiştir. Ayancık’a 5 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Güzel manzarasının yanında buradaki alabalık restoranlarında yemek yiyebilir, göl kenarında piknik bile yapabilirsiniz. Çok fazla bilinmeyen bu alan kafa dinlemek için ideal bir yer.

Sinop Gezi Rehberi

Sinop Gezi Rehberi, Akgöl Tabiat Parkı. Fotoğraf; Sinop Valiliği.

İnceburun Deniz Feneri

Burası Türkiye’nin en uç kuzey noktasıdır. Güzel manzarası ve temiz havasıyla görenleri kendine hayran bırakan bir alan. Aynı zamanda burası volkanik tüf ve lavların birbiriyle kaynaması sonucunda oluşmuştur. Dolayısıyla Karadeniz’in düz kıyılarından biraz daha farklıdır. Buradaki deniz feneri ise 1863 yılında yapılmış ve 38 metre yüksekliktedir. Kış mevsiminde bazı zamanlar şiddetli dalgalar neredeyse deniz fenerine yakın ulaşır. İnceburun deniz feneri hem mimari yapısı, hem de manzarasıyla ziyaret etmek isteyeceğiniz yerlerden. Özellikle burada gün batımını izlemeden dönmeyin, deriz. 🙂

İnceburun Deniz Feneri

İnceburun Deniz Feneri

Sarıkum Plajı

İsmini sarı renkteki çöl kumundan alan Sarıkum, Sinop’un en uzun plajı olarak biliniyor. Buradaki gölün etrafı longoz ormanları ile çevrilmiş olup, çok sayıda kuş, kurbağa ve su kurbağası barındırmaktadır. Hatta 233 farklı kuş türüne ev sahipliği yaptığı söyleniyor. Bu sebeple çok farklı bir ekosisteme sahiptir. Ayrıca burası 1991 yılında Özel Sit Alanı ilan edilmiştir. Görenlerin cennetten bir köşe olarak nitelendirdiği Sarıkum’u siz de gezi planınıza eklemelisiniz.

Sinop Etnografya Müzesi

Merkez ilçede 3 katlı eski bir konak içerisinde yer alır. Sinop tarihinin örf ve adetlerini, gelenek ve göreneklerini bu müzede görebilirsiniz. Giyim kuşamdan, günlük hayatta kullanılan eşyalara kadar, savaşta kullanılan ok, miğfer ve yaylar burada sergilenmektedir. Ayrıca müze haftasonları kapalı ve Müzekart ile giriş ücretsizdir. Konum için tıklayabilirsiniz.

Sinop Gezi Rehberi

Etnografya Müzesi. Fotoğraf; Sinop İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü.

Babaçay Kanyonu

Ayancık ilçesinde yer alır. Özellikle ilkbahar ve yaz aylarında doğaseverlerin dikkatini çeken Babaçay kanyonu, kafa dinlemek için harika bir yer. İçerisinde yürüyüş parkurları da bulunuyor ve bu yürüyüşün sonu İnaltı Mağarası’na çıkıyor. Dolayısıyla buraya geldiyseniz İnaltı Mağarası’nı gezmeyi ihmal etmeyin.

Balatlar Kilisesi

Roma döneminde hamam olarak kullanılan Balatlar Kilisesi daha sonra Bizans döneminde kiliseye çevrilmiştir. Osmanlı döneminde ise  manastır olarak kullanması için yerli halka bırakılmıştır. Sinop Merkez’de yer alır. Konum için tıklayabilirsiniz.

Sinop’ta gezilecek yerler saymakla bitmiyor. Ayrıca;

  • Buzluk Mağarası,
  • Ağcaçal Mağarası,
  • Bazalt Kayalıkları,
  • Buzluk Yaylası,
  • Pervane Medresesi,
  • Alaaddin Camii,
  • Bahçeler Mevkii,
  • Karakum Plajı ve
  • Aşıklar Caddesi’ni de gezi listenize ekleyebilirsiniz.
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Sıradaki içerik:

Sinop Gezi Rehberi