e
sv

Sri Lanka Gezi Rehberi

Sri Lanka Gezi Rehberi
avatar

admin

  • e0

    Mutlu

  • e0

    Eğlenmiş

  • e0

    Şaşırmış

  • e0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Sri Lanka Gezi Rehberi:

Sri Lanka Gezi Rehberi: Sri Lanka veya eski adıyla Hint Okyanusu’nun incisi olan Seylan, 65.610 kilometrekarelik bir alana sahip bir ada ülkesidir. Antik tapınakları, gökkuşağı renginde balıkçı tekneleri, palmiye ağaçlı plajları ve huzurlu yağmur ormanları ile bir doğa harikası olan ülke, 1972 yılına kadar İngiliz kolonyal kontrolü altındaydı. Pek çok din ve etnik kültürden insanın  bir araya geldiği coğrafi yapı, bir parlamenter sistem tarafından yönetilmektedir.

Sri Lanka Gezi Rehberi

Sri Lanka Gezi Rehberi

Sri Lanka’nın Başkenti, Şehirleri ve Bölgeleri:

Başkenti Colombo olan Sri Lanka 9 eyaletten oluşmaktadır. Bu özerk devletler; çay üretimi, vadileri ve şelaleleri ile büyüleyici güzellikte doğal yerlerdir. Kuzey merkez şehri, aynı zamanda antik krallıklardan 2500 yıllık yapıları ile kültür mirasının da merkezidir. Başkentin bulunduğu Batı Eyaleti, plajlarıyla ünlüdür. Manevi Kandy şehri aynı zamanda Buda’nın da evidir. Çay tarlaları ve dağlarla çevrili Nuwara Eliya, aynı zamanda ülkenin en havalı şehridir.

Sri Lanka Nerede?

Her tarafı denizlerle çevrili olan Sri Lanka, Hindistan’ın güneyinde, Hint Okyanusu’nda yer alan bir Güney Asya ülkesidir. Güneybatısında Maldivler’in bulunduğu ülke, aynı zamanda tarihi İpek Yolu üzerindedir.

Sri Lanka’da Konuşulan Diller:

Sinhala ve Tamil‘in resmi diller olduğu Sri Lanka’da İngilizce eğitim, ticaret ve bilimsel amaçlarla da yaygın olarak kullanılmaktadır. Ayrıca Portekizce konuşulan ülkede nüfusun yüzde 74’ü Seylanca konuşmaktadır.

Sri Lanka’da Din ve İnanç:

Sri Lanka’da Din ve İnanç

Sri Lanka’da Din ve İnanç

Çok dinli bir ülke olan Sri Lanka’da nüfusun çoğunluğu Budisttir. Hinduizm’in M.Ö. 2. yüzyılda Mahinda tarafından tanıtıldığı ülkede en yaygın ikinci dini inançtır. Hindu popülâsyonları, çoğunlukla Tamiller, ülkenin Kuzey Doğu ve Orta Eyaletlerinde daha yaygındır. 16. yüzyılın başlarında batılı sömürge devletleri tarafından tanıtılan Hıristiyanlık, çoğunlukla Portekizli sömürgecilerin etkisi altındaki Katolik mezhebine bağlıdır. Son olarak küçük bir Müslüman nüfusa da sahip olan ülkenin günlük ve kültürel hayatında dinin büyük önemi vardır. Aslında dünyanın halkı devlete en sadık üç ülkesinden biri olarak gösterilen Sri Lanka’da,  insanlar hayatlarını dine göre şekillendirmektedir.

Sri Lanka’nın Kısa Tarihçesi:

Sri Lanka’nın Kısa Tarihçesi

Sri Lanka’nın Kısa Tarihçesi

Ülkenin geçmişi 125.000 yıl öncesine, hatta muhtemelen 500.000 yıl öncesine dayanmaktadır. Hindistan’ın mitolojik kaynaklarından biri olan Ramayana‘da da adı geçen ülke topraklarında M.Ö. Budizm, 380 yılında kurulan Anuradhapura İmparatorluğu ile de tanındı. Budist okullarının açıldığı ve Budizm’in yayıldığı bu dönemden Sigiriya Frescoes UNESCO Dünya Mirası Koruması altındadır. Anuradhapura İmparatorluğu‘nun yıkılmasının ardından başlayan Chola İmparatorluğu döneminde Polonnaruwa başkent ilan edildi ve ülke en güçlü yıllarını yaşadı. Erken modern dönemde, Portekizli kâşif Lourenço de Almedia ve oğlu Francisco de Almedia‘nın gelişiyle Portekizliler başkenti Colombo’yu inşa etti. 1517’deki bu olaydan sonra, Alman kâşifler ülkede Portekiz-Alman savaşlarına neden oldu. Napolyon Savaşları sırasında İngiltere’nin kontrolüne giren Sri Lanka, 1948’de bağımsızlığını kazandı. Ülkede 1983’te başlayan etnik savaşta yaklaşık 150.000 Tamil hayatını kaybetti. Asya’daki 2004 tsunami felaketinin 35.000 kişinin ölümüne neden olduğu ülkede, Tamillerle yapılan başarısız barış görüşmeleri hala sorun yaratmaktadır.

Sri Lanka’ya Ne Zaman Gidilir?

Sri Lanka’ya Ne Zaman Gidilir?

Sri Lanka’ya Ne Zaman Gidilir?

Güney ve batı kesimleri için mayıs – eylül arasındaki dönemin muson dönemi olduğu Sri Lanka‘nın kuzey ve doğusunda bu durum ekim – ocak arasında yaşanıyor. Bu nedenle, ülkeyi ziyaret etmek için önerilen dönem, yağışların doğu kıyılarında az olduğu nisan ve kasım ayları arasıdır; batı ve orta bölgeler için aralık ve mart ayları arasında. Ayrıca Noel ve Yeni Yıl dönemlerinde oldukça popüler olan ülke, temmuz ve ağustos ayları arasında festivallerle geçmektedir.

Sri Lanka’ya Nasıl Gidilir?

Sri Lanka’ya Nasıl Gidilir?

Sri Lanka’ya Nasıl Gidilir?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları 15 günlük gezi istemeyen direk uçuşlar Sri Lanka’ya gitmek için vize mevcuttur. Biraz pahalı, daha ucuz olabilen uçak bileti fiyatlarını yapmanın yollarından biri de elbette aktarmalı uçuşu tercih etmek. Maldivler ve Hindistan üzerinden transfer yapmak da çok kolay. Son olarak, Sri Lanka’ya turizm amacıyla seyahat ettiğinizde, varıştan önce veya varışta bir Elektronik Seyahat İzni (ETA) almanız gerekir.

Sri Lanka’da İklim ve Hava Durumu:

Sri Lanka’da İklim ve Hava Durumu

Sri Lanka’da İklim ve Hava Durumu

Ülke, muson iklimine sahip tropikal bir bölgedir. Bu nedenle yılın her zamanı yağmur yağar. İki büyük yağış dönemi, ekim ve ocak arasındaki kuzeydoğu musonları ve mayıs ile temmuz arasındaki güneybatı musonlarıdır. Bir ada ülkesi olduğu için rüzgârlardan da etkilenen ülkede sıcaklıklar bölgeden bölgeye değişiyor. Ülkenin diğer bölgelerinde ortalama sıcaklık 30-35 derece arasındadır. Yıl boyu ise merkeze yakın ve yüksek bölgelerde ise 5-20 derece dolaylarındadır.

Sri Lanka Ekonomisi:

Sri Lanka, çay, kauçuk, kahve ve şeker ticaretiyle öne çıkıyor. Bunlar arasında en önemli ihraç ürünü olan çay, özellikle 19. ve 20. yüzyıllarda bir tür ekim ekonomisine geçişle değer kazandı. Bu dönemde Seylan çayı, kauçuk ve tarçın, ülke ile özdeşleşmiş bir marka haline geldi. İngiliz sömürge güçlerinin inşa ettiği modern limanların da büyük katkı sağladığı bu ticaret anlayışı, 1948-1977 arası dönemde değişti, sosyalist rejim geri döndüğünde; millileştirme politikasının izlendiği bu dönemin ardından, 1977 yılında serbest piyasa ekonomisine dönüşen ülke ekonomisi, özel teşebbüslere izin vermeye başladı. 2010 yılı itibari ile hizmet sektöründe büyük gelişmeler yaşayan ülke, dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri olarak kabul edilmektedir.

Sri Lanka Kültürü:

Sri Lanka Kültürü

Sri Lanka Kültürü

Ülkede size sunulan çayı reddetmek oldukça kaba bir davranış olarak algılanıyor. Zamanında bir yerde olmanın da çok önemli olduğu ülkede geç kalırsanız, telafi etme şansınız olmayabilir. Bu nedenle bu konuda dikkatli olmalısınız. Birinin evine, ofisine veya bulunduğu yere giderken; küçük de olsa hediye almaya ve eli boş gitmemeye dikkat etmelisiniz. Bu yüzden bacaklarınız ve kollarınız çıplak kalmamalıdır.

Sri Lanka Mutfağı:

Sri Lanka mutfağı denilince akla ilk gelen baharatlı yiyeceklerden elbette köri sosu olacaktır. Hint ve Güneydoğu mutfağının etkilerinin görüldüğü ülkede balık ve deniz ürünleri önemli bir yere sahiptir. Hemen her öğünle gelen pirinç, ülke halkının vazgeçilmezlerinden birisidir. Kurutulmuş ton balığı ve hindistancevizi, ülke mutfağının diğer vazgeçilmezleri arasındadır. Kahvaltı dâhil tüm öğünlerde baharatlı yemeklerle karşılaşmanın kaçınılmaz olduğu Sri Lanka’da Sokak yemekleri de çok lezzetli. Sri Lanka halkı yemek yerken sağ elini, parmak uçlarını bile kullanıyor. Hemen hemen her öğünde tükettikleri roti, hindistancevizi ile hazırladıkları bir çeşit gözleme türüdür.

Sri Lanka Mutfağı

Sri Lanka Mutfağı

Ülkenin bir başka geleneksel yemeği olan kotti-roti‘yi çeşitli sebzeler, yumurtalar ve roti kullanarak hazırlarlar. Ülkeyi ziyaret ettiğinizde pirinç ve köri ile hazırlanan ve fırında muz kabuğuna sarılarak pişirilen köfteleri mutlaka denemelisiniz. Pol Sambol dedikleri çeşnilerini hindistan cevizi, balık, tuz kullanarak, biber ve soğanla harmanlayarak hazırlıyorlar. Yengeç, çeşitli sebzeler, karides, mürekkep balığı ile hazırladıkları bir diğer meşhur yemek olan Kool, lezzetini birlikte pişirildiği palmira palmiyesinin köklerinden alıyor. Sri Lankalıların ulusal içeceği çaydır. Ayrıca palmiye ağaçları, arak ve taze hindistancevizi suyundan yapılan likörleri de çok tüketilmektedir. Özellikle Palm Toddy‘yi fermente ederek yapılan orta alkollü içecekleri birçok yerde yasa dışıdır. Alkol tüketimi için asgari yaş sınırının 21 olduğu ülkenin yerli birası Lion’dur. Ülkede dolunayda kutladıkları poya bayramlarında alkol tüketilmeyen bir yere gittiğinizde beklenen bahşiş miktarı yüzde 10 civarındadır.

Sri Lanka’nın Festivalleri:

Sri Lanka Festivalleri

Sri Lanka Festivalleri

Ülkenin köklü tarihi ve çok kültürlü yapısı geleneklerine de yansıyor. Pek çok dini bayram ve törenin yapıldığı ülkede 13 Nisan, Sinhala Tamil yerlileri tarafından yeni yıl olarak kutlanıyor. Sri Lanka’nın eşsiz sembollerinden biri haline gelen Kandyise, temmuz veya ağustos aylarının en büyük festivalidir. Festival, karnavalı andıran atmosferi, yerel dansları, kostümleri ve müziğiyle ülkenin en önemli etkinliklerinden biri olarak kabul ediliyor. Budist festivali Kandy‘de ateş dansçılarının yanı sıra ülkenin geleneksel Kandian dansı sergileniyor. Aynı zamanda fillerin de kortejde yer aldığı etkinlik, Buda’nın evine bir yürüyüş şeklinde devam etmektedir. Sri Lanka‘da her ay Poya günü kutlanmaktadır. Poya dolunay demektir. Budistler, bir Budist geleneği olan poya günlerinde yani dolunaya saygı duymak için her ayın dolunay gününde dini törenler düzenlerler.

Her temmuz veya ağustos ayında başkent Kolombo‘da düzenlenen festivalde Hindistan tapınağı Kovil‘e yürüyüş yapılıyor, yürüyüş sırasında yarışmacılara sembolik olarak şariyot ve silahlar eşlik ediyor. Bir başka Hint geleneği olan Deepawali‘ye ışık festivali de denir. Barış ve sağlık tanrıçası Lakshmi‘ye adanan festival, iyinin kötülüğe karşı zaferini kutluyor. İnsanlar yeni kıyafetlerini giyerler ve evlerini ışıklarla dekore ederler.

Sri Lanka’dan Satın Alınacak Hediyelik Eşyalar:

Canlı bir alışveriş dünyası olan Sri Lanka‘da birçok yerel üretici, tasarımcı mağazası ve butiğin yanı sıra büyük alışveriş merkezleri bulacaksınız. Bu nedenle hediye seçeneğiniz oldukça yüksektir. Galle Yolu ve Cennet Yolu üzerinde, özellikle Colombo‘da pek çok alternatif bulacaksınız. Özellikle Ambalangoda ve Galle Kalesi‘ndeki antika seçenekler başınızı döndürebilir. Günlük pazarların sıkça kurulduğu ülkede otantik yiyecekler, baharatlar ve çaylar almak da iyi bir fikirdir. Ülkenin kendine özgü el yapımı ürünleri arasında; gümüş, kemik, seramik, ahşap, pişmiş toprak ve pirinç kullanılarak hazırladıkları nadir ürünler de orijinal hediyeler olacak. Ayrıca hasır ve hasır şapkalar oldukça popülerdir.

Ayrıca batik, pamuk, ipek ve koridordan yapılan el sanatları da yanınızda getirebileceğiniz hediyeler arasındadır. Pazarlığın çok yaygın bir alışkanlık olduğu Sri Lanka’da pazarlık yapmaktan çekinmeyin. Ancak bu noktada agresif olmamaya dikkat edin. Ülkedeki alışveriş mekânları hafta içi her gün 09.00-17.30 arası hizmet vermektedir.  Cumartesi günleri ise sabah 09.00’dan öğlen 13.00’e kadar açıktır.

Sri Lanka Gezilecek Yerler:

Berwula
Dambulla
Galle
Habarana
Jaffna
Kandy
Colomba
Matale
Negombo
Nuwara Eliya
Pinnawala
Polonnaruwa
Ratnapura
Trincomalee

Sri Lanka’da Bulunan Türkiye Dış Temsicilikleri:

KOLOMBO BÜYÜKELÇİLİĞİ

Adres: Büyükelçiliğin daimi kançılaryasına yerleşme çalışmaları devam
etmektedir.
Telefon: + 94 777 671 223
embassy.colombo@mfa.gov.tr
Görev Bölgesi: SRİ LANKA

Sri Lanka gezi rehberine dair bilinmesi gerekenleri bu şekilde sizlere aktardık. Sri Lanka’ya daha önce hiç uğramamış bireylerin daha hazırlıklı olması gerekmektedir.  Özellikle nitelikli bir gezi deneyimini duyumsaması adına; tüm önemli destinasyon noktaları ve Sri Lanka’da işinize yarayacak bilgileri sizlerin istifadesine sunduk. Kısacası bu rehber doğrultusunda harika bir gezi tecrübesi yaşayacağınızı temenni ediyor ve iyi tatiller diliyoruz. Bir sonraki gezi turunuzda görüşmek üzere!

 

okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Sıradaki içerik:

Sri Lanka Gezi Rehberi