Finlandiya Gezi Rehberi : Avrupa’nın en kuzeyindeki ülkelerden birisi ve kuzey kutbu dairesi bölgesinde yer almasından gelen doğal güzellikleriyle eşi benzeri olmayan bir ülke olan Finlandiya’ya dair bilmeniz gereken her şey yazımızda! Kar, ren geyiği ve soğuk denilince ilk akla gelen ilk tabii ki Finlandiya olur. Sınırları içerisinde bulunan birbirinden özel doğal güzellikleriyle herkesin hayran olacağı bir ülke olan Finlandiya, mutlaka görmeniz ülkelerden birisidir. Dünyanın cenneti konumunda bulunan Finlandiya her ne kadar soğuk bir iklime sahip olsa da, dünyada eşi benzeri olmayan doğal mekan ve doğa olayları ile gidilmesi gereken yerler arasında yer alıyor. Avrupa’nın en kuzeyinde yer aldığından aslında bildiğiniz ama oraya ait olduğunu bilmediğiniz Finlandiya’ya ait tüm güzelliklerle ilgili bilgi için Finlandiya yazımızı inceleyebilirsiniz.
Finlandiya demek, herkes için ağırlıklı olarak Helsinki demektir. Çünkü Helsinki, Finlandiya’nın başkenti konumunda bulunuyor. Ayrıca ülkenin en gelişmiş ve en büyük şehri konumunda bulunuyor. Dolayısıyla Finlandiya ile ilgili bir konu söz konusu olduğunda mutlaka Helsinki başrolde bulunuyor. Ancak Finlandiya sadece Helsinki’den ibaret değil. Hatta doğal güzellikleri açısından özellikle daha kuzeyinde yer alan diğer bölge ve şehirleri, daha fazla üne sahip denilebilir. Herkesin merakını ve ilgisini cezp eden kuzey ışıkları da bunun en başlıca örneklerinden birisidir. Fin halkının tarihi için tam olarak kesinlik kazanmamakla birlikte bölgedeki varlıklarının Milattan önce 1.yüzyıla kadar uzanmaktadır. Milattan sonra 2.yüzyıl ile 3.yüzyıl aralarında da bugünkü Finlandiya’nın güney kısımlarına göç ettikleri düşünülmektedir. Taşıdığı özellikleri ile Finlandiya tam manasıyla bir Kuzey Avrupa ülkesi konumunda bulunuyor. Tarihi boyunca Rusya, İsveç ve İngiltere ile hakimiyet mücadeleleri vermiştir.
Finlandiya; dünyada ekonomisi en güçlü olan ülkeler arasında yer almaktadır. Özellikle kişi başına düşen milli hasıla seviyesi ile dünyanın en zengin ülkeleri arasında kendisine yer bulmuştur. 2.Dünya Savaşı sırasında bulunduğu tarafın kaybetmesi nedeni ile ekonomik açıdan ciddi bir yıkıma uğramıştır. Tarım ve ormancılık ile ekonominin temellerini sağlayan Finlandiya, çok hızlı bir şekilde yarı endüstrileşmiş bir ekonomik yapıya geçiş sağlamıştır. Finlandiya ekonomisi ileri teknoloji, elektronik endüstrisi alanlarında dünyanın lider ülkelerinden birisi konumunda yer almasını sağlamaktadır. Ayrıca metal ve mühendislik sektörü ve ileri teknoloji orman endüstrileri alanında da dünyanın sayılı ülkeleri arasında gösterilmektedir. Yüksek üretim gücüne sahip olduğundan ihracatı en yüksek Avrupa Birliği ülkelerinden birisidir. Öyle ki ülkenin ihrcatının kapasitesi yurt içi milli hasılanın hemen hemen 40% gibi bir dilimini karşılamaktadır.
Finlandiya; 1960 yılında gerçekleştirdiği “İskandinav tarzı” refah devleti yapısı ile devlet bütçesinin yaklaşık 4’te 1’ini ve bölgesel hükümet giderlerinin 40% gibi oranından fazlasını oluşturmaktadır. Ülkede yeni bebek sahibi olan kişiler, öncesindeki gelir seviyelerine bağlı olarak bir ödenek alıyor ve yıllık izin alma hakkına sahip olabilmektedir. Ülkede kamu sağlık birimleri ve hastaneler tarafından sağlık hizmetleri tamamen ücretsiz olarak sunulmaktadır. Halka açık günlük bakım hizmetleri tüm okul çağına gelmemiş çocuklar için faaliyet göstermektedir. Ayrıca eğitim alanında da oldukça güçlü bir yapıya sahip olan Finlandiya hükümeti tarafından kitap, tüm öğretim hizmetleri ve okul yemekleri öğrencilerin 9 yıllık eğitim süreleri boyunca tamamen ücretsiz olarak karşılanmaktadır. Ayrıca devletin 17 yaş ve üzeri öğrencilere sağladığı kredi ve ödenek desteği de bulunmaktadır.
Finlandiya sağlık sistemi açısından son derece dinamik ve güçlü bir yapı sağlamaktadır. Ulusal Hastalık Sigorta sistemi ile vatandaşlara daha iyi sağlık hizmetleri sağlamaktadır. Özel sağlık hizmetlerine ilişkin tazminat imkanı sunarken, test, ilaç, tedavi ve ulaşım masraflarını da karşılamaktadır. İşsizlik sigortası ödeneği ile de vatandaşları desteklemektedir. Ulusal İşsizlik Ödeneği ve Gelire Bağlı İşsizlik Ödeneği şeklinde iki farklı işsizlik sigortası bulunmaktadır. Ayrıca ülke ekonomisinin gücü sayesinde her yıl devlet hazinesi artı vermektedir. Bu bağlamda hükümet tarafından vatandaşlara her yıl devlet hazinesindeki artı eşit biçimde dağıtılmaktadır.
Dünyanın her yerinde Finlandiya, “Bin Göller Ülkesi” olarak tanınmaktadır. Kuzey Kutbu dairesi içerisinde bulunan ülkenin her şehrinde, her kasabasında birden fazla göl bulunmaktadır. Adalardan oluşan ülkenin her bir noktasında bulunan göl sayısı binler seviyesindedir. Ancak Bin Göller Ülkesi unvanı tam olarak Finlandiya’yı yansıtmaktadır. Zira Finlandiya sınırları içerisinde bulunan göl sayısı irili ufaklı 55 bini aşkın düzeydedir. Yani ülke Finlandiya’da 55 binden fazla göl bulunuyor. Muhteşem doğal manzaralarını içeren eşsiz fotoğrafların çıkması da aslında adalar yapısı kadar bu gölleri de mümkün olmaktadır. Finlandiya dini inançları açısından da diğer tüm Avrupa ülkelerinden farklı bir yapıya sahiptir. Sosyal yaşamdaki tamamen farklı ve özgün olan stilleri, dini inanç yapısı açısından da daha özgür ve daha rahat bir yaşam standartlarına sahiptir. İnsanların dinlerini özgürce yaşayabileceği son derece özgür düşünceye sahip bir toplum yapısı hakimdir. Ancak bir İskandinav ülkesi olarak toplum yaşantısı içerisinde Hristiyanlığın farklı yapılarda da olsa daha baskın olduğu tartışmasız bir gerçektir.
Finlandiya; Avrupa kıtasının en kuzeyinde, Kuzey Kutbu Dairesi içerisinde yer alan bölgede bulunmaktadır. Kuzey Avrupa’nın ve Kuzey Kutbu’nun muhteşem doğası içerisinde kurulu bir ülkedir. Finlandiya; Avrupa Kıtası’nın kuzeyinde bulunan Baltık Denizi’nin Finlandiya Körfezi’nde yer almaktadır. Kuzey Avrupa ülkesi olan Finlandiya, İskandinavya yarımadası olarak tanımlanan bölge içerisindeki ülkelerden birisidir. Finlandiya doğusunda Rusya ile sınır komşusudur. Ülkenin kuzeyinde ise Norveç ile sınırı bulunmaktadır. Batısında ise İsveç yer almaktadır.
Türkiye’den Finlandiya’ya gitmek için kullanabileceğiniz birden fazla yöntem mevcuttur. Ancak tüm ülkeler için olduğu gibi İskandinav ülkesi Finlandiya’ya Türkiye’den seyahat edebilmek için en ideal ulaşım alternatifi havayolu ulaşımıdır. İstanbul’dan Finlandiya’nın başkenti Helsinki’ye havayolu şirketleri tarafından düzenlenen uçak seferleri bulunmaktadır. Ortalama 3 saatlik bir uçuş ile başkent Helsinki’ye ulaşabilirsiniz. Ülkenin diğer şehirleri olan Turku, Tampere, Oulu gibi şehirlere gitmek istiyorsanız Fransa veya Almanya gibi ülkeler üzerinden aktarmalı uçuş gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Finlandiya; geleneksel bir İskandinav ülkesidir. Tarihi boyunca hem doğudan hem de batıdan gelen saldırılar nedeniyle son derece karmaşık ve kozmopolit bir gelişim gerçekleştirmiştir. Bu nedenle ülkedeki dil yapısı da ciddi bir çeşitlilik oluşturmaktadır. Finlandiya resmi dili 2 farklı dilden oluşmaktadır. Yani Finlandiya’da resmi olarak kabul edilen 2 dil bulunmaktadır. Bu diller Fince ve İsveççe şeklindedir. Bununla birlikte Finlandiya’da Laponca şeklinde üçüncü bir resmi dil daha bulunmaktadır. Ancak bu dil Fin toplumunun yaklaşık olarak 0.03% gibi bir kısmına denk gelen topluluk tarafından kullanılmaktadır.
Finlandiya’nın ana resmi dili olan Fince ile Türkçe arasında benzer bir yapı görülebilmektedir. Hem Türkçe hem de Fince, Ural-Altay dil ailesi kollarıdır. Bu nedenle benzer bir yapıya sahiptir. Finlandiya’da düşük seviyede de olsa Rusça izlerini görebilmek mümkündür.
Tüm Avrupa ülkelerinden daha farklı bir Hristiyanlığın yaşandığı ve bununla birlikte toplumsal dini düşüncelerin daha ılımlı karşılandığı bir ülkedir. Toplum yaşamının hiçbir Avrupa ülkesiyle benzerlik taşımadığı Finlandiya’da dine ve toplumsal yaşama bakış çok farklıdır. Bu nedenle hem din hem de yaşam felsefeleri açısından anlaşılması daha zorlu bir toplumdur. Finlandiya’nın resmi dini bulunmamaktadır. Özellikle de ülke genelinde dini inanç dağılımı oldukça dengeli bir yapıya sahiptir. Finlandiya’nın resmi dini bulunmamaktadır. Ancak ülke genelindeki ağırlıklı dini inanç Evangelist-Luteryan Kilisesi odağındadır. Nüfusun yaklaşık olarak 74% gibi bir kısmı Evangelist-Luteryan Kilisesi’ne bağlıdır. Bu topluluğun ardından Finlandiya’da 24% gibi bir oranla herhangi bir dini inanca sahip olmayan kişiler gelmektedir. Toplumun geriye kalan yüzdesi ise Ortodoks azınlıklar, Yahudi ve İslam gibi semai dinlere mensuptur.
Finlandiya tarihi bugünkü sınırlarında ilk defa Milattan önce 1.yüzyıla kadar uzandığı görüşü mevcuttur. Ancak tarihi araştırmalarda Fin toplumunu Avrupa’nın kuzeyindeki varlıklarına ilişkin olarak net bilgiler verilememektedir. Süren araştırmalarda farklı teoriler ön plana çıkmaktadır. Tarihi boyunca İsveç ve Rusya gibi güçlü etkenlerle mücadele etmiş olsa da bulunduğu İskandinav ve yanı sıra İslav halklarından tamamen farklı bir yapıya sahip olduğundan, toplumsal kimliğini korumayı başarmış ve asimilasyona uğramamıştır.
Günümüzdeki Fin toplumunun atalarının bu topraklara ilk gelişlerine ilişkin en fazla öne çıkan teori Milattan önce 1.yüzyıldır. Milattan sonra 2.yüzyıl ile 3.yüzyıl aralığında ise günümüzdeki Finlandiya’nın güneyine göç ettikleri düşünülmektedir. 9.yüzyıl itibariyle Fin halkı İsveç tarafından gelen Hristiyan misyonerlerin etkisiyle batısındaki toplumlarla son derece güçlü bir ilişki içerisine girmiştir. Doğudaki Novgorod’dan gelen Ortodoks misyonerler ise ülkenin doğu kısımlarında farklı bir Hristiyanlık mezhebinin yayılımına yol açmıştır. Hristiyanlık üzerinden yakın ilişkilerin kurulduğu İsveç ile 13 yüzyılda bazı bölgelerin egemenliklerine bırakılması gibi bir yakınlaşma söz konusu olmuştur. Öyle ki bu tarihten başlayaran tüm Orta Çağ Avrupası döneminde Finlandiya, İsveç Krallığı’nın parçası olmuştur. Bu süreç içerisinde batısındaki İsveç, doğusundaki Rusya arasında Finlandiya topraklarının pay edilmesi konusunda ciddi savaşlar meydana gelmiştir.
Finlandiya, devam eden Rus-İsveç savaşları sonucunda 1809 yılında Rusya egemenliğine girmiştir. Ruslar tarafından daha serbesti bir yaklaşım izlenerek, ülkenin özerk bir prenslik haline getirilmesini sağlamıştır. Finlandiya 1906 yılında tek meclisli parlamento kurmuştur. Ayrıca aynı yıl içerisinde Finlandiya’da kadınlara oy hakkı da verilmiştir. Bu gelişmeler Finlandiya’nın bağımsızlığının temellerini oluşturmuştur. Yaşanan gelişmeler üzerine Rusya tarafından 20.yüzyılın başlarında Finlandiya’ya sağladığı özerklikte çeşitli kısıtlamalara gitmiştir. Ancak Fin toplumunda bu kısıtlamalar ciddi tepkilere neden olmuştur.
Finlandiya bağımsızlığı 1917 yılında sol devrim karmaşasında kalan Rusya’nın ortaya çıkan güç boşluğundan yararlanarak, kazanmıştır. 6 Aralık 1917 yılında bağımsızlık bildirisinin yayınlanması nedeni ile Finlandiya Bağımsızlık Günü bu tarihte kutlanmaktadır. 1939 yılında Sovyet Rusya’nın yeniden Fin topraklarındaki baskısı üzerine Fin-Sovyet savaşı başlamıştır. Tüm dünyayı yıkıma uğratan İkinci Dünya Savaşı döneminde Finlandiya ve Sovyet Rusya, 1939 ile 1940 yıllarında “Kış Savaşı”, 1941 ile 1944 yılları arasında da “Devam Savaşı” şeklinde iki defa savaşmışlardır. 1944 yılının Eylül ayında yapılan Dostluk Anlaşması ile birlikte Finlandiya topraklarının bir kısmını Rusya’ya bırakarak, savaşı sonlandırdı.
Finlandiya 1989 yılında Avrupa Konseyi üyesi, 1995 yılında ise Avrupa Birliği üyesi olmuştur. İkinci Dünya Savaşı sırasında Sovyet Rusya’ya kaybettiği toprakları geri alabilmek için Nazi Almanya cephesinde taraf tutması Finlandiya’yı yıkıcı bir sona getirmiştir. Bu nedenle savaş sonrası yüklü tazminatlar ödemek durumunda kalmıştır. Ancak bu gelişmeler ülke ekonomisindeki atılımların daha da tetiklenmesinde önemli rol üstlenmiştir. Finlandiya günümüzde “Yarı Başkanlık Sistemi” yönetim biçimi ile yönetilmektedir.
Finlandiya iklim özellikleri üzerinden ülkeye ne zaman gidilmesi gerektiğini belirlemeye çalışmak, bu ülke nezdinde pek doğru bir yaklaşım değildir. Zira Finlandiya Kuzey Kutbu Dairesi içerisinde yer alan bir kuzey ülkesidir. Bu coğrafik konumu Finlandiya’nın her zaman soğuk bir iklim yapısına sahip olmasına neden oluyor. Yazın bile sıcaklıkların kent en güney kesimlerinde dahi 20 dereceyi geçmediği bir iklim yapısına sahiptir. Bu yüzden Finlandiya’ya ne zaman gidilir sorusuna daha farklı bir açıdan bakmak gerekiyor.
Finlandiya’da mutlaka görülmesi gereken ve başka hiçbir yerde görülemeyecek 2 farklı muazzam doğa olayı bulunmaktadır. İşte Finlandiya’ya ne zaman gidilir sorusu için bu 2 doğa olayının takvimini baz alarak, yanıt vermek daha doğru bir yaklaşım olacaktır. Bu 2 doğa olayından ilki “Aurora Borealis” olarak isimlendirilen Kuzey Işıkları’dır. Finlandiya’yla meşhur olan Kuzey Işıkları her yıl ekim, şubat ve mart aylarında görülmektedir. Bu nedenle söz konusu muazzam doğa olayına tanık olmak istiyorsanız, ülkeye bu aylarda gitmeyi tercih etmelisiniz.
Finlandiya’nın bir diğer muhteşem doğa olayı ise yaz aylarında gerçekleşir. Yaz boyunca güneşin hiç batmadığı Finlandiya’nın “Gece Güneşi” görülmek isteniyorsa mutlaka mayıs ile temmuz ayı aralarında ülkeyi ziyaret etmekte gerekir.
Kutup bölgesine en yakın İskandinav ülkelerinden birisi olan Finlandiya hava durumu yıl boyunca serin ve soğuk niteliklerdir. Ancak bulunduğu coğrafik konuma rağmen sertlik şiddeti açısından Finlandiya 55 bini aşkın gölü, Baltık denizi gibi faktörlerle daha düşük bir sertlikte soğuğa sahiptir. Finlandiya’da yaz ayları boyunca sıcaklık ortalamaları 16 derece ile 20 derece aralığında değişmektedir. Ancak kış aylarında ise en kuzeyinde -40 gibi çok düşük sıcaklık değerleri gözlemlenebilmektedir. Daha güneyde ve daha fazla yerleşimin olduğu bölgelerde ise bu sıcaklık değerleri kış aylarında -8 ortalamalarında seyretmektedir. Kış aylarında kar yağışı oldukça yüksek seviyelerdedir.
Finlandiya sonbahar aylarında önemli yağışlar yaşarken, yılın diğer mevsimlerinde yağmur yağışları pek sık değildir. Bu nedenle Finlandiya iklimi dünyanın her yerinden turistlerin yıl boyunca ziyaret edebilecekleri bir ülke konumunda bulunmasını sağlamaktadır.
Bir Avrupa ülkesi olan Finlandiya’ya Türkiye’den gitmek için kullanabileceğiniz birden fazla ulaşım alternatifi bulunmaktadır. Finlandiya ile Türkiye arasında ulaşım konusunda oldukça geniş ve güçlü bağlantılar bulunmaktadır. Türkiye, tüm diğer Avrupa ülkeleri için olduğu gibi Finlandiya içinde Ortadoğu ve Asya arasındaki en temel bağlantı noktalarından birisi konumunda bulunmaktadır. Bu yüzden Türkiye’den Finlandiya’ya gitmek için havayolu, demiryolu ve karayolu şeklinde farklı ulaşım alternatifleri sunulmaktadır.
Türkiye’den Finlandiya’ya uçakla gitmek için tercih edilebilecek farklı alternatifler bulunmaktadır. İstanbul-Helsinki arasında uçak seferleri düzenleyen havayolu şirketleri bulunmaktadır. Ortalama 3 saatlik bir yolculuk ile İstanbul’dan Finlandiya’ya ulaşabilmek mümkündür. Bununla birlikte Finlandiya’nın Tampere, Turku ve Oulu gibi diğer şehirlerine havayoluyla ulaşım için Avrupa ülkeleri üzerinden aktarma yapabilirsiniz. Demiryolu veya karayolu üzerinden Finlandiya’ya gitmek istiyorsanız mutlaka Schengen vizesi sahibi olmanız gerektiğini unutmamalısınız. Çünkü Finlandiya’ya gitmek için Bulgaristan, Romanya ve daha çok sayıda Avrupa Birliği üye ülkesinden geçmeniz gerekmektedir. Uzun bir tren veya araba yolculuğu alacak bu seyahatinizde Schengen vizeniz olmalıdır.
Finlandiya, Türkiye’ye vize uygulayan Avrupa ülkelerinden birisidir. Bu yüzden havayolu ile seyahat gerçekleştireceğiniz zaman bile mutlaka Finlandiya vizesi veya Schengen Vizesi sahibi olmanız gerekmektedir. İstanbul Helsinki uçak bileti fiyatları ise 1500 TL ile 3000 TL gibi oldukça geniş bir fiyat aralığına sahiptir.
Finlandiya yemek kültürü İskandinav mutfağını güçlü bir şekilde yansıtmaktadır. Hatta Kuzey Avrupa yani İskandinav ülkeleri arasında en güçlü ve en zengin mutfaklardan birisine sahiptir. Bu yüzden Finlandiya’ya gittiğinizde karşınıza çıkacak yemeklerin bazıları tanıdık gelse de bazılarını daha hiç tatmadığınızdan emin olabilirsiniz. Bu denli zengin bir çeşitliliğin sunulduğu Finlandiya mutfağı dana ve domuz eti gibi kırmızı etlerin yoğun şekilde kullanıldığı bir yapıya sahiptir. Ayrıca İskandinav ülkeleriyle özdeşlemiş ve buraya özgü olan ren geyiği de sofralarda yaygın şekilde tüketilmektedir.
Finlandiya demek Baltık Denizi demek, Baltık demek soğuk deniz balıkları demektir. Tüm İskandinav ülkelerinde olduğu gibi Finlandiya’da denizcilik ve balıkçılık fazlasıyla gelişmiş durumdadır. En çok bilinenlerinden birisi olan Uskumru başta olmak üzere adını duyduğunuz veya duymadığınız pek çok farklı balık türü de Fin mutfağı içerisinde yoğun şekilde yer almaktadır.
Mutfak kültürü ile soğuk iklim özelliklerini güçlü bir şekilde yansıtan Finlandiya’da yemekler, tatlılar her zaman insanın içini ısıtacak niteliklerdedir. Ren geyiği eti, domuz eti ve dana eti gibi kırmızı et ürünleri yemeklerde yoğun şekilde kullanılmaktadır. Ayrıca soğuk deniz balıkları da mutfaklarda en fazla tercih edilen lezzetler arasında yer alıyor. İskandinav mutfağının güçlü temsilcilerinden birisi olan Finlandiya’nın mutfak kültürünün gezilerinizde Finlandiya’da ne yenir sorunuz için zengin bir çeşitlilik sunmaktadır. Gelin Finlandiya gezisi sırasında mutlaka yemeniz gereken şeyler neler birlikte bakalım!
Finlandiya mutfağının en popüler yiyeceklerinden birisidir. Ağırlıklı olarak pirinç ile hazırlanan bir hamur işi ürünüdür. Pirinç dışında havuç veya patates gibi malzemeler ile doldurularak yapılabilmektedir. Geleneksel olarak çavdar unu kullanılarak yapılan Pirakka, Finlandiya’da mutlaka denenmesi gereken lezzetlerden birisidir.
Bir tür tarçınlı çörek olan bu lezzet, Fin halkının en favori lezzetleri arasında yer alıyor.
Tüm İskandinav ülkelerinde olduğu gibi Finlandiya’da da balıkçılık fazlasıyla gelişmiştir. Bunun en önemli örneklerinden birisi de tüm dünyada tüketilen somon balığıdır. Ancak tüm dünyadan farklı olarak burada denizden çıkar çıkmaz en taze şekilde tüketebiliyorsunuz. Tamamen doğal usullerde ızgara veya tava kullanılarak kızartılan somon balığının yanında havuç ve brokoli gibi sebzelerin haşlamaları ile servis edilmektedir.
Bu lezzet, aslında Türkiye için Karadeniz’deki hamsi etkisini göstermektedir. Hamsinin pek çok farklı şeklinin yapıldığı Karadeniz’deki gibi Finlandiya’da da balığın pek çok farklı lezzetle harmanlanmış hali sofralarda yer alıyor. Kalakukko da tam olarak bu tip lezzetlerden birisidir. Ekmek arası balık stiline benze de hamurun içerisinde balığın doldurulmasından sonra fırına verilmesiyle yapılmaktadır.
İskandinav ülkeleri arasında oldukça popüler olan domuz etinden sosis çeşitlerinden birisidir. Domuz etinden sosise Fin kültürü tarzında yaklaşımı olarak tabi edilebilir. Daha kalın ve daha özel bir lezzete sahip olan Fin sosisleri olan makkara közde pişirilerek tüketilmektedir. Karlı ve soğuk havalarda gerçekten eşsiz bir lezzet deneyimi sunmaktadır.
Bir tür Finlandiya tatlısı olan Leipajuusto, ağırlıklı olarak inek sütünden yapılmaktadır. Ancak Finlandiya’nın kuzey bölgelerinde ren geyiği sütü kullanılarak da yapılmaktadır. Bazı bölgelerde keçi sütü ile de yapılmaktadır. Ekmek peyniri olarak isimlendirilen bu lezzet, özellikle gün içerisinde kahve ile birlikte tüketilebilmektedir.
Finlandiya’nın kültürel, teknik ve tarihi özelliklerine ilişkin yazımızın ön kısmında kapsamlı bilgilendirmelere yer verdik. Finlandiya’ya dair bilmeniz gereken diğer şeylerden birisi de Finlandiya gezilecek yerler listesidir. Bu bilgilerini verdiğimiz İskandinav ülkesinin sosyal yaşamını ve kültürel ve mimari atmosferini somut biçimde sizlere sunacak birbirinden etkileyici şehirlerinde mutlaka görmeniz gereken yerleri yazımızda inceledik. İskandinavya yarımadasında bulunan bir doğa harikası olan Finlandiya; tam bir “Baltık ülkesi” özelliklerini taşıyor. Tüm şehirleri bulunduğu bölgenin coğrafik özelliklerini en etkili şekilde hissettiriyor. Hem doğal alanlarını geçmişten günümüze her zaman korumaya özen göstermiş olması hem de buradaki doğal koşullara göre şekillenen mimari yapılarıyla tüm şehirleri fazlasıyla dikkat çekiyor.
Finlandiya denilince ilk akla gelen şehir tabii ki başkenti Helsinki geliyor. Ülkenin en gelişmiş, en büyük ve en tanınan şehri olan Helsinki’dir. Finlandiya rotasında bir gezi programının tabii ki en tepesinde bulunuyor. Ancak Finlandiya’yı yeniden keşfetmek istiyorsanız ülke sadece Helsinki’den oluşmuyor. Finlandiya gezi rehberi çerçevesinde Laponya, Oulu, Rovaniemi, Tampere ve Turku gibi birbirinden tarihi, kültürel ve doğal atmosfere sahip olan büyüleyici şehirleri bulunmaktadır.
6 bölgeden oluşan Finlandiya’nın tüm bölgeleri farklı coğrafik özellikleri ile dikkat çekiyor. Güney Finlandiya, Batı Finlandiya, Doğu Finlandiya, Oulu, Laponya Vilayet ve Aland/Ahvenanmaa bölgeleri ile mutlaka görülmesi gereken kuzey ülkelerinden birisidir. Halti Dağı, Saimaa Gölü, İnari Gölü ve çok daha fazlası ile Finlandiya, adeta dünyanın cenneti konumunda bulunmaktadır. Finlandiya gezi rehberi ile dünyanın doğal ortamının kuzey Avrupa’daki yansımalarını tüm çıplaklığıyla görebilirsiniz. Gezebileceğiniz, turistik açıdan önemli şehirler:
Soğuk iklimini ısıtan ve son derece eşsiz bir atmosfer deneyimi sunan çok sayıda festival, ülkenin farklı şehirlerinde yılın her döneminde düzenlenmektedir. Farklı temalarda organize edilen Finlandiya festivalleri dünyanın dört bir yanından turistlerin uğrak noktaları oluyor. Birbirinden farklı temalarda ve farklı yaş gruplarına hitap edecek şekilde ülkenin farklı yerlerinde organize edilen festivallere katılmak istiyorsanız Finlandiya gezi takviminizi festival tarihlerine göre düzenleyebilirsiniz.
Juhannus; Ülkenin en fazla katılım gerçekleştirilen ve dünyaca üne sahip olan festivallerinden birisidir. Festival çerçevesinde yerel dilde “Kokko” isimli büyük ateşler yakılmaktadır. Geleneksel şekilde “Huş Ağacı” dalları ile evler için özel süslemeler gerçekleştirilmektedir. Yazın tam ortasında yazın gelişinin şerefine kutlanmakta olan bir festivaldir. Bu festival her yıl haziran ayının son hafta sonu kutlanmaktadır.
Laskiainen; Kış ve tabii ki kar temalı bir festival olarak tam anlamıyla Finlandiya’yı yansıtmaktadır. Katılımcıların açık alanlarında kayak aktivitelerine katılım gerçekleştirdiği bir etkinliktir. Ayrıca etkinlik çerçevesinde çok sayıda insanın birbirlerine kartopu fırlatması gibi son derece keyifli etkinlikler düzenlenmektedir. Finlandiya’ya özgü olan bezelye çorbası ve yanı sıra badem ezmesi, reçel veya krem şantili çörekler, festival süresince katılımcılara ikram edilmektedir. Bahar aylarına girilirken kutlanmaktadır.
Svenska Dagen; Ülke genelinde her yıl 6 Kasım ile 11 Kasım tarihleri arasında İsveç Günü ana temasında birbirinden farklı ve eğlenceli etkinlikleri içeren bir festivaldir.
Vappu; Geleneksel olarak Finli işçi sınıfının kutlama günü olarak kabul edilmektedir. Ancak kutlamalar çerçevesinde düzenlenen etkinlikler öğrencilerinde yoğun şekilde katılımı gerçekleşir. Finlandiya’nın Tampera bölgesine ait olan bu festival tam 7 gün boyunca devam etmektedir. Festivalin son günü ise kutlamalar tüm Tampera genelinde kapsamlı olarak gerçekleştirilmektedir.
Helsinki Fesitval; Müzik, dans, tiyatro, sirk ve daha pek çok eğlencenin tüm alanlarını içeren kapsamlı bir Fin festivalidir. Finlandiya’da düzenlenen en büyük ve en geniş kapsamlı sanat festivali olarak kabul edilmiştir. Her yıl yaz aylarının sonlarında kutlamalar başlamaktadır.
HELSİNKİ BÜYÜKELÇİLİĞİ
Adres: PUISTOKATU 1B A3 00140 HELSINKI/ FINLAND
Telefon: 00 358 9 612 261 00
Faks: 00 358 9 612 261 50
embassy.helsinki@mfa.gov.tr
http://helsinki.be.mfa.gov.tr
Görev Bölgesi: Bütün Finlandiya
Finlandiya gezi rehberi ve İskandinav ülkesi Finlandiya ile ilgili öne çıkan birbirinden değerli bilgileri paylaştığımızın yazımızın sonuna geldik. Eğer sizde Finlandiya gezisi yapmayı düşünüyorsanız yazımızdaki gezilecek yerler; festivaller, tarihi ve tabii ki mutfak kültürüyle ilgili bilgiler üzerinden kendinize en uygun Finlandiya seyahat rotasını oluşturabilirsiniz.
Venedik Gezi Rehberimize de Göz Atabilirsiniz..
Finlandiya Gezi Rehberi
Yorum Yaz